SNPI Blog

Maak medewerkers mede-eigenaar! Een aantal voorbeelden.

Beluister de blogpost:
Maak medewerkers mede-eigenaar! Een aantal voorbeelden.
5:04
Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 21 november 2022

Heel veel bedrijven in Nederland implementeren financiële medewerkersparticipatie. Alle vormen van financiële medewerkersparticipatie zien wij toenemen in Nederland. Vooral echt eigenaarschap via certificaten en aandelen neemt toe en de effecten hiervan zijn het grootste.

Niet elke ondernemer denkt aan de mogelijkheid om medewerkers mede-eigenaar te maken. Maar wat nu als je wat ouder begint te worden en er is geen opvolger in de familie?

Of je hebt een mooi bedrijf, maar de goede medewerkers worden steeds weggeplukt door de concullega's. Denk dan ook eens aan het mede-eigenaar maken van je medewerkers!

Denk je na over deze thema's, verdiep je dan in mede-eigenaarschap van de medewerkers! Hieronder meer informatie.

Opvolging

Veel ondernemers komen op een punt dat zij graag willen stoppen met de onderneming en met pensioen willen gaan. Voor veel kleinere ondernemingen blijkt het best lastig te zijn om het bedrijf te verkopen aan een grotere derde partij. Of er is simpelweg geen koper te vinden voor uw mooie bedrijf. 

Wellicht moet de opvolging en overname van de onderneming gezocht worden in de eigen gelederen. Het is voor veel kleine bedrijven heel goed mogelijk om het bedrijf over meerdere jaren over te dragen aan de medewerkers. Wellicht is het goed om deze mogelijkheid ook eens serieus te bekijken. Wie weet past het goed bij u. Bijkomend voordeel is dat u rustig een stap terug kunt doen en alles in uw eigen tempo en in verschillende fases kunt gaan overdragen aan de medewerkers.  

Concurreren op de arbeidsmarkt

U heeft een mooi bedrijf en u heeft een goede groep vaste medewerkers. De mensen werken graag voor u, maar er wordt veel aan ze getrokken door concullega's of wervingsbureaus.

Ook dan is een participatiemodel, waarbij je de medewerkers mede-eigenaar maakt en zij meedelen in de groei en de winsten van het bedrijf een goed idee. Je zet het in met als doel een grotere medewerkerstevredenheid, betere arbeidsvoorwaarden en goede carrièremogelijkheden voor alle medewerkers, zodat je samen met de medewerkers een mooi bedrijf hebt en samen kan laten groeien en ontwikkelen. 

Flexibel en toekomstbestendig

Financiële participatie invoeren kost even tijd en geld om dit goed in te regelen, maar daarna kan je alles combineren met een participatieregeling met aandelen of certificaten. Net wat bij de onderneming past. Je kan aandelen of certificaten schenken als bonus of bij winst. Medewerkers kunnen aandelen of certificaten kopen of krijgen bij het behalen van mile stones of bepaalde resultaten. En je betrekt medewerkers bij besluiten en processen. Ook dat kun je naar wens finetunen.

Bedrijven die dit goed inrichten kunnen zo hun salarishuis beheersbaar houden en belonen via verschillende wegen. Salarissen blijven gelijk en dus beheersbaar. Het extra belonen en delen van de winst gaat via winstdeling, bonus en aandelen. Je totale beloningspakket is zo helemaal up-to-date. De bedrijven die dit goed doen focussen op continuïteit, behoud van goede medewerkers en op een eerlijke manier belonen. 

En wat een extra plus is en voor veel MKB-bedrijven behoorlijk relevant: De aandelenregeling kan na verloop van tijd ook worden gebruikt om alle aandelen over te dragen aan het personeel en de oprichter de mogelijkheid te geven een stap terug doen of met pensioen gaan. De constructie met aandelen of certificaten om dit te doen ligt er al en hoef je alleen maar uit te breiden. 

Betrokkenheid vergroten

Alle verschillende vormen van participeren hebben verschillende uitwerkingen en effecten. Winstdeling bedrijfsbreed toegepast heeft mooie effecten, maar die zijn helaas wel van korte duur en winstdeling kijkt steeds terug in plaats van vooruit. Vooral echt mede-eigenaarschap, daarvan zien wij dat de medewerkers dit enorm waarderen en na verloop van tijd er duidelijke effecten ontstaan binnen de cultuur van een onderneming. 

Echt mede-eigenaarschap via certificaten van aandelen of aandelen laten in onderzoeken de meeste effecten zien. Vooral bedrijfsbreed toegepast heeft dit effect op de cultuur, medewerkersbetrokkenheid en productiviteit.

De betrokkenheid versterken is belangrijk, maar ook het meedelen in de winsten moeten niet worden vergeten. Dit samen zijn belangrijke aspecten van een medewerkersparticipatie. En bij een overname aan het personeel zal het financiële aspect toch doorslaggevend zijn. 

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en helpt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. Dit doen wij al meer dan 25 jaar en onze werkwijze is heel praktisch en pragmatisch. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

Wil je meer weten over financiële medewerkersparticipatie, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!New Call-to-action

 

Topics: financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs