SNPI Blog

Hoe Anja Kanters, CEO van de Donkergroep medewerkersparticipatie invoerde? - Terugblik SNPI Diner

Door Jeanne Hoogers | donderdag 14 november 2019

De continuïteit en onafhankelijk borgen van de onderneming is een mooie reden om medewerkersparticipatie te overwegen. Een mooi voorbeeld is de Donkergroep, actief in ontwerp en onderhoud van groen. Anja Kanters, directeur en mede-eigenaar van het bedrijf was een van de sprekers bij het SNPI diner van 7 november.

Anja Kanters hield een Ted Talk en vertelde hoe zij als jong meisje uit Brabant ruim veertig jaar geleden het Friese bedrijf binnenkwam en uiteindelijk overnam. Onder Kanters leiding groeit Donker uit tot een landelijk werkende organisatie van creatieve en innovatieve groendenkers en doeners met een kleine dertig locaties in Nederland een behoort nu tot de top drie in de groenbranche. Haar kernwaarden voor succes zijn: uitdaging, passie, resultaatgerichtheid, vernieuwing, vrijheid, openheid en humor.

De Donkergroep kent naast de 850 medewerkers en 24 locaties,  ongeveer tweehonderd structurele detacherings-, werkervarings- en stageplekken. De organisatie combineert een sterke drive om te innoveren en te ontwikkelen met en sociaal hart en neemt ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op. Het bedrijf heeft nadrukkelijk de cultuur van een familiebedrijf gehouden.

Nieuwe structuur

Na veertig jaar Donkergroep begon Kanters na te denken over de toekomst van het bedrijf en het anders delen van het ondernemerschap én eigenaarschap. Belangrijk was hoe de organisatie in de toekomst verder zou kunnen gaan. Kanters was – sinds 1991- samen met de erven van de oprichter medeaandeelhouder van Donker. Als laatste bepalende stap en kers op de taart, was het optuigen van een nieuwe structuur onder de Donker Groep en de medewerkers mede-aandeelhouders te maken via certificaten.

Open

Op de website van het bedrijf: “Medewerkersparticipatie is een belangrijk onderdeel van de familie-cultuur binnen Donker en (h)erkenning van de waarde hiervan. Motivatie die verbindt voor de lange termijn en trots die wordt gedeeld vanuit drijfveren om de wereld groener en mooier te maken. Figuurlijk en letterlijk eigenaarschap onder het motto: ‘samen het succes maken én delen’.”

Kanters is een typisch voorbeeld van een ondernemer die zich heel goed oriënteert en informeert en tegelijkertijd haar eigen koers kiest. Zij leeft de kernwaarden: het bedrijf is haar persoonlijke passie, uitdaging, resultaat, vernieuwing, vrijheid en daar vertelt ze open en met humor over, bijvoorbeeld in haar tedtalk. En misschien komt ze binnenkort toe aan een volgende stap. Doordat het eigenaarschap nu helemaal in handen is van mensen die ook echt bij het bedrijf betrokken zijn, is gewaarborgd dat beslissingen in het belang van het bedrijf zijn. Het geeft haar ruimte om in de toekomst nog meer van de verantwoordelijkheid uit handen te geven.

Meer weten over delen van eigenaarschap en ondernemerschap nu en in de toekomst? …

 

Topics: mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs