SNPI Blog

Goede bedoelingen

Door Karen Ubachs | donderdag 3 januari 2019

We zijn aan een nieuw jaar begonnen en de lijstjes vol gebeurtenissen van 2018 zien we overal. Zo is er ook een verkiezing voor het ergste kantoorwoord van het jaar gehouden.
‘Eigenaarschap tonen’ is de winnaar van deze verkiezing. Afgezien van het feit dat het hier om twee woorden gaat, zijn wij het er wel mee eens.

Maar SNPI is toch vóór eigenaarschap door medewerkers? Dat klopt zeker. Eigenaar zijn is ons favoriete woord en dan in positieve zin. Want hoe kan je nu eigenaarschap tonen als je geen eigenaar bent. Wij snappen helemaal dat ‘eigenaarschap tonen’ jeukgevoelens kan veroorzaken want er wordt iets van de werknemer verlangd, wat hij niet is. Er is wel een doel geformuleerd, maar de voorwaarden om dit doel te bereiken zijn er niet.

Er zijn veel mogelijke goede doelstellingen die aan het invoeren van financiële participatie ten grondslag kunnen liggen. Bijvoorbeeld intrapreneurship bevorderen: medewerkers meer ondernemer laten zijn door aandeelhouderschap. Eigenaar zijn dus en aandeelhouderschap helpt om dit doel te bereiken.

Uw lijstje voor 2019?

Geïnspireerd door de vele lijstjes heeft SNPI een lijst met doelen die u als eigenaar kan bereiken door middel van een aandelenplan voor werknemers.

  • De medewerkers belonen omdat ze het belangrijkste asset zijn
  • De medewerkers laten meeprofiteren van de waardeontwikkeling van de onderneming
  • Medewerkers motiveren en/of binden
  • Productiviteit verhogen
  • Bedrijfscultuur bevorderen en ondersteunen van gedachtegoed zoals het creëren van een familiegevoel
  • En de laatste in het lijstje mag zeker niet ontbreken: het bevorderen van eigenaarschap tonen maar dan wel alleen als je het ook echt bent! Anders is het gebakken lucht. En wie weet is 2019 wel het jaar dat 'iedereen aandeelhouder' wordt. Gelukkig nieuwjaar iedereen!

New Call-to-action

 

Topics: aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, aandeelhouderschap, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap, eigenaar zijn

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs