SNPI Blog

Fijne feestdagen en een participatief 2023!

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 21 december 2022

We gaan richting het einde van het jaar. De kerstperiode is altijd een goed moment om na te denken over allerlei zaken.

Veel ondernemers hebben dit jaar nagedacht over hoe ze medewerkers kunnen binden en boeien of belonen. Bij SNPI krijgen we ontzettend veel vragen binnen van ondernemers over medewerkersparticipatie. Veel meer ondernemers willen heel graag een participatieplan invoeren. Het is namelijk een goed middel gebleken om te groeien en medewerkers te binden en fiscaal gunstig te laten meedelen in de resultaten.

Mede-eigenaarschap van medewerkers begint een vlucht te nemen en dat is supermooi!

Politiek en fiscale voordelen

Hoe mooi zou het zijn als we het toepassen van mede-eigenaarschap in Nederland vergemakkelijken en kunnen verbeteren voor alle ondernemingen. Maar dan hebben we wel Den Haag en de politiek nodig.

Veel ondernemers overwegen nu om medewerkersparticipatie in de vorm van aandelen, certificaten van aandelen en opties in te voeren. Maar haken af, omdat het een lastige materie is en er weinig fiscale voordelen zijn. Het belonen van medewerkers is niet altijd fiscaal interessant of eenvoudig om toe te passen.

Dit zou in Nederland echt beter kunnen. Voor veel ondernemingen is het een zoektocht wat bij hen past en hoe je dit het beste kan doen. Veel landen om ons heen stimuleren ondernemers om de stap te nemen met goede fiscale voordelen voor aandelen, certificaten (restricted stock) en opties. 

Mede-eigenaarschap en meedelen in de groei en winst van de onderneming is één van de weinige manieren voor medewerkers om extra vermogen op te bouwen en mede-eigenaar te worden van het bedrijf waar zij werken. 

Een fiscaliteit in de vorm van belastingvrij schenken van aandelen of certificaten van aandelen zou mede-eigenaarschap een enorme boost kunnen geven.

En wat te denken van duidelijkere richtlijnen voor het waarderen van niet-beursgenoteerde bedrijven. Ook hier kunnen we in Nederland nog veel leren van de landen om ons heen.  

Onderdeel van de arbeidsvoorwaarden

Nog mooier zou het zijn als alle bedrijven met meer dan 50 medewerkers iets moeten gaan doen met financiële participatie. In Frankrijk is dit bijvoorbeeld bij wet geregeld en er zijn allerlei programma's die bedrijven kunnen kiezen met de bijbehorende voordelen. Er zijn genoeg voorbeelden uit het buitenland. 

Ook vakbonden in Nederland beginnen medewerkersparticipatie te promoten. CNV pleit voor meer medewerkersparticipatie, zodat medewerkers ook meedelen in de winsten die worden gemaakt. 

Volgens mij zijn er al heel veel bedrijven die dat graag zouden willen. Wij zien juist heel veel bedrijven die graag medewerkers mee willen laten profiteren van de gemaakte winsten en groei, maar helaas is het uitkeren van een winstdeling fiscaal nog steeds erg duur. Slechts de helft van de winstuitkering komt netto in handen van de medewerkers door de loonheffing. En de angst dat winstdeling onderdeel wordt van het loon, weerhoudt de bedrijven vaak om dit op grote schaal toe te passen.

Dat laatste is de reden dat veel bedrijven kijken naar mede-eigenaarschap via aandelen en certificaten. Dividenduitkeringen kunnen wel 100% bij het personeel terechtkomen als zij mede-eigenaar zijn. Maar een participatieplan ontwerpen met aandelen en/of certificaten in Nederland is best een ingewikkeld traject en vraagt een behoorlijke investering in geld en tijd. Zonder goede hulp is dat voor veel bedrijven echt lastig. 

Voornemens 2023

Ook wij hebben goede voornemens voor 2023. De ambities zijn altijd groot.

Uiteindelijk hopen wij dat financiële medewerkersparticipatie op de agenda's in Den Haag komt en dat alle bedrijven iets doen op het gebied van financiële participatie en dat het gemeengoed is geworden in Nederland.

Wil je ons helpen met deze missie en doelstelling, meld je dan aan bij SNPI en wordt onze ambassadeur. Wij zoeken mooie bedrijven die samen met ons medewerkersparticipatie willen promoten en groot willen maken.

Wie zijn wij

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en helpt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. Dit doen wij al meer dan 25 jaar en onze werkwijze is heel praktisch en pragmatisch. Gespecialiseerd in de bedrijfsbrede(re) participatieregelingen met aandelen en/of certificaten van aandelen. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

Wil je meer weten over financiële medewerkersparticipatie, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!New Call-to-action

 

Topics: financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs