SNPI Blog

EU roept lidstaten op meer te kijken naar Financiële participatie van medewerkers

Door Pascale Nieuwland-Jansen | dinsdag 10 januari 2023

In een recent verslag van de Europese Commissie worden de lidstaten opgeroepen om bedrijfsbrede medewerkersparticipatie meer te ondersteunen.

Dit rapport co-created met verschillende organisaties uit de sociaal economische sector, bedoeld om sociale ondernemingen en lokale MKB-bedrijven te helpen om zichzelf te verduurzamen. 

Meer steun voor co-ownership door de EU-landen

Sociale ondernemingen en lokale MKB-bedrijven vinden het belangrijk dat medewerkers mede-eigenaars zijn van de eigen onderneming. 

Goed om te lezen dat al die organisaties die hebben geholpen bij het samenstellen van dit rapport ook hebben aangegeven dat de Europese landen het kopen van bedrijven door de medewerkers (worker buy-out) en bedrijfsbrede mede-eigenaarschap noemen als aandachtspunt en dat de EU-landen dit meer moeten gaan stimuleren.

Een worker buy-out houdt in dat de medewerkers de meerderheid van de aandelen of zelfs alle aandelen kopen en bezitten van de onderneming waar zij werken. Bedrijfsbrede medewerkersparticipatie houdt in dat alle medewerkers die bij de onderneming werken aandelen bezitten in het bedrijf waar zij werken. Zie ook pagina 18 van het rapport.

Verder geeft deze commissie aan dat meer nieuwe proefmodellen van eigenaarschap moeten worden ontwikkeld. Zoals bijvoorbeeld de EU-ESOP in Slovenie. Zie ook https://lnkd.in/eWNF76eQ 

Voorvertoning van afbeelding

Nederland is aan zet!

In Nederland zien wij helaas bij de verschillende Ministeries en politiek Den Haag nauwelijks aandacht voor co-ownership van medewerkers. Hopelijk kan dit nieuwe rapport van de EU hier verandering in brengen. 

Niet alleen dit rapport laat dit zien, maar heel veel rapporten en onderzoeken uit binnen- en buitenland laten zien dat co-ownership van medewerkers veel positieve effecten kent. Niet alleen voor de onderneming, maar ook voor medewerkers die via eigenaarschap meedelen in de groei en winst van een onderneming. Een bedrijfsbrede regeling resulteert in een hogere productiviteit en succesvollere, maar ook socialere en duurzamere bedrijven. Deze bedrijven creëren werkgelegenheid in de regio en laten zo iedereen een beetje meedelen in de successen van het bedrijf.

Heel begrijpelijk dat de EU oproept om meer aandacht te geven aan co-ownership van de medewerkers.

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland. Wij helpen bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken en promoten echt mede-eigenaarschap van medewerkers. Dit doen wij al sinds 1994.
SNPI is gespecialiseerd in de bedrijfsbrede(re) participatieregelingen met aandelen en/of certificaten van aandelen. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

Wil je meer weten over financiële medewerkersparticipatie, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!New Call-to-action

 

Topics: financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs