SNPI Blog

Dorsey, CEO van Twitter, wil een klein deel van iets groots

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 2 november 2015

De CEO van Twitter, Jack Dorsey, geeft aandelen aan zijn medewerkers ter waarde van 200 miljoen dollar. Van dit soort berichten word ik blij. Eindelijk eens een CEO die het lef heeft om dit gewoon te doen. Dorsey schreef in zijn twitterbericht een prachtige zin. Hij schreef namelijk het volgende: “ Ik heb liever een klein deel van iets groots, dan een groter deel van iets kleins”Door Pascale Nieuwland-Jansen

En dat is precies waar het om draait bij aandelenparticipatie. Dorsey begrijpt dat hij zijn medewerkers nodig heeft om Twitter groter te maken. Zonder de medewerkers gaat het hem als CEO niet lukken. Door zijn medewerkers aandelen te geven, nu het wat minder gaat met Twitter, maakt hij ze ook eigenaar en dit doet hij door de aandelen te schenken. De medewerkers kunnen nu zelf de waarde van de aandelen gaan beïnvloeden door samen Twitter weer op de rit te krijgen en innovatie weer terug te brengen in Twitter. De afgelopen tijd was het medium een beetje ingedut en werd het door allerlei andere social media ingehaald, denk aan Instagram en Facebook.

Het was slim van Dorsey om de aandelen te schenken en niet te verkopen. Twitter-aandelen waren aan het dalen en mensen kopen niet graag een aandeel dat aan het dalen is. Jaren geleden, bij het allereerste begin van Twitter en nog voor de enorme groei, was het wel een logische stap geweest om de medewerkers de mogelijkheid te geven om aandelen te kopen. Dan hadden ze geprofiteerd van een grote waardevermeerdering. Nu met de reorganisatie achter de kiezen en tijdens een mindere periode doet Dorsey er verstandig aan om de aandelen te schenken.

Nu is nog de vraag wat Dorsey gaat doen om het mede-eigenaarschap te voeden in de organisatie. Dat is altijd een moeilijk punt, eigenlijk voor alle bedrijven die iets met aandelen willen gaan doen. Belonen met aandelen is mooi en heeft goede effecten, maar wil je ook het effect van het mede-eigenaarschap in de bedrijfsresultaten terugzien en werknemers krijgen die kijken naar het grote geheel en met de onderneming gaan meedenken, dan moet je nog een stapje meer doen als onderneming.

Hoe je dat aanpakt, leert u in de workshop ‘Een aandelenplan en wat nu?’ op 11 december in Utrecht. De workshop wordt gegeven door mij, samen met superexpert en HR-deskundige Eric Kaarsemaker.

Voor extra verdieping – als voorbereiding of om achteraf één en ander na te zoeken - kan ik ook mijn boek ‘Iedereen aandeelhouder’ aanbevelen. Dit handboek belicht van verschillende kanten wat een onderneming kan doen om het aandeelhouderschap van medewerkers extra power te geven. Het boek is verkrijgbaar op managementboek.nl.

Workshop en handboek zijn ook geschikt voor ondernemers die zich nog afvragen of zij net zoveel lef gaan tonen als Dorsey en die zich nog afvragen of het een goed idee is om aandelen te delen met medewerkers.

En nu maar hopen dat het Twitter gaat helpen en dat Dorsey niet te laat de participatie is gestart!

 

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs