SNPI Blog

De samenleving is toe aan meer gelijkwaardigheid en eerlijkheid

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 25 juni 2020

In Amerika is het fiscaal gunstig gemaakt dat ondernemers aandelen overdragen aan de medewerkers en dat de medewerkers daarmee via een fonds vermogen opbouwen zolang zij voor het bedrijf werken. Gisteren hoorde ik het voorbeeld van zo'n ESOP bedrijf dat zelfs als doel had alle medewerkers miljonair maken. Via de aandelen en winstdeling werd er maar liefst 1000 dollar per maand per medewerker in het fonds gestopt. Alle medewerkers die langere tijd in dienst zijn kunnen meedoen en bouwen zo een substantieel vermogen op. Te gebruiken voor het pensioen of anderszins. En ga je eerder weg bij het bedrijf, dan keert het fonds het geld uit dat je hebt gespaard. 

Democratisch en Republikeins

Dit voor zowel de ondernemer als de medewerkers fiscaal gunstige beleid voor het schenken van aandelen aan het personeel, is één van de weinige onderwerpen, dat door zowel de Democraten als de Republikeinen wordt gesteund. Elk vanuit hun eigen politieke standpunten. Medewerkersparticipatie in de vorm van de ESOP in Amerika is eigenlijk een model waar niemand op tegen kan zijn. Een ESOP gebruikt een kapitalistisch model van aandelen en winst, maar past dit op een sociale manier toe, want iedereen doet mee en niet alleen de happy few, wat je vooral bij topbeloningen ziet. Het is een pure win-win.  An de ene kant de ondernemer, die met pensioen wil gaan en fiscaal gunstig de aandelen kan overdragen aan de medewerkers en aan de andere kant de medewerkers, die fiscaal gunstig een vermogen kunnen opbouwen. 

Leren van Blasi en Kruse

Dit voorbeeld kwam voorbij tijdens het Beyster Symposium, dat ik de afgelopen twee dagen heb gevolgd. Dit symposium is superintensief en alleen te volgen voor mensen die diep in de materie zitten. Inmiddels werk ik 15 jaar in het veld van mede-eigenaarschap en kan ik zeggen dat ik hier ook sinds een paar jaar toe behoor. Elk jaar organiseert de Rutgers Universiteit onder leiding van Prof. Blasi en zijn team tweemaal een symposium. In juni het Beyster Symposium en in januari de Kelso Workshops. In Amerika is het een groot onderwerp en wordt het nu echt gezien als tool om inequality beter te bestrijden. Een ESOP is voor alle medewerkers, ongeacht afkomst en opleiding. Alle medewerkers doen mee en bouwen vermogen op in een ESOP-regeling via de aandelen en winstdeling van het bedrijf. 

Behalve voorbeelden uit de praktijk worden op deze dagen de laatste onderzoeken gepresenteerd over mede-eigenaarschap. Het is een voorrecht om onderdeel te zijn van deze community. De professoren Blasi, Kruse en Freeman zijn de voortrekkers en hebben inmiddels zoveel mensen en academici geïnspireerd om zich aan te sluiten bij die community en zich ook te verdiepen in employee ownership en alle aspecten die hiermee te maken hebben, zoals werktevredenheid, coöperaties, HR en HR-tools, open-book management, governance, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er zijn zo ontzettend veel onderwerpen, die direct of indirect met "employee ownership" te maken heeft.

Geïnspireerd

Ik heb de afgelopen twee dagen weer zoveel moois gehoord en gezien. ESOP bedrijven die ervaringen delen over hoe zij werken en hoe zij ESOP gebruiken om een positieve cultuur te creëren in een onderneming, maar ook de moeilijkheden waar zij soms tegenaan lopen.
Gisteren zei iemand heel treffend in een presentatie dat je je energie moet richten op de positieve mensen in de organisatie. Mensen die twijfelen zullen zich dan eerder aansluiten bij de positieve groep. Richt je de energie op de negatieve kant, dan zullen mensen die twijfelen zich eerder ook aansluiten bij de negatieve groep. Een inspirerend inzicht. 

In Nederland is financiële medewerkersparticipatie in de vorm van echt mede-eigenaarschap nog steeds relatief onbekend. Dat is erg jammer, want medewerkersparticipatie geeft zoveel mooie effecten in de bedrijven. Het geeft medewerkers de mogelijkheid om een beetje vermogen op te bouwen, echt mee te profiteren als het goed gaat en aandeelhouderschap, zelfs als je dat bundelt in een STAK en met certificaten van aandelen werkt, geeft medewerkers ook meer inspraak en invloed.  

Meer weten over financiële medewerkersparticipatie? Neem contact met SNPI op!

Heb je vragen over medewerkersparticipatie en hoe je dit kan toepassen in je organisatie. Neem dan eens contact op en we plannen een call in om eens vrijblijvend te praten over de mogelijkheden en toepassingen die er zijn! 

Neem contact op

 

Topics: aandeelhouders, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, aandelen voor medewerkers, mede-eigenaarschap, crisis

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs