SNPI Blog

Couleur locale

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 28 november 2013

Afgelopen donderdag was er weer een SNPI-diner in Hotel Des Indes in den Haag. Dit is ons jaarlijks besloten diner voor de leden van het SNPI-platform en door ons uitgenodigde relaties, die wij graag bekend willen maken met werknemersaandeelhouderschap en die voor de platformleden interessant kunnen zijn. Met bijna 40 deelnemers was het wederom een groot succes, maar vooral ook een gezellig netwerkdiner met twee meer dan interessante gastsprekers. Dit jaar konden we weer vier nieuwe leden toevoegen aan het platform en zo groeit het langzaam, maar zeer gestaag.

Door Pascale Nieuwland

Nieuwe leden hebben nieuwe ideeën en ervaringen en vragen. Bijvoorbeeld de vraag waarom er toch zoveel vakbondsmensen aanwezig waren.  Past werknemersaandeelhouderschap of financiële participatie dan zo goed bij vakbonden?  Nou in de basis eigenlijk helemaal niet zo. Werknemers nemen zelden het eerste initiatief voor invoering van aandelenplannen. Werkgevers zijn vrij om te doen wat zij goed vinden passen in hun eigen onderneming en waarvan zij denken dat de onderneming hier beter van gaat worden, uiteraard binnen geldende wetgeving. Zo bepaalt de DGA van een BV zelf wie hij/zij aandeelhouder wil maken. Een heerlijke dosis eigenwijsheid kan hierbij geen kwaad. Eigenwijze en misschien wel visionaire directeur-grootaandeelhouders waren dan ook de eersten die het een goed plan vonden om werknemers aandeelhouder te maken, omdat zij vonden dat werknemers het belangrijkste kapitaal van de onderneming zijn.

Win-win binnen de onderneming
SNPI heeft als doel het creëren van win-win situaties voor werkgever en werknemer door het helpen invoeren van een aandelenplan dat de onderneming in zijn geheel beter kan maken. SNPI kan meedenken en  verzamelt kennis om antwoord te geven op vragen als: Hoe vergroot je medewerkerbetrokkenheid? Hoe gebruik je financiële participatie om een bedrijf financieel beter te laten presteren?  Dit alles begint met een goed plan en een goede invoering van  dat aandelenplan  waarbij het goed communiceren overn het plan met de betrokken medewerkers essentieel is. 

Kennis delen met stakeholders
Om aandelenplannen goed te laten werken, is het ook belangrijk om breed te delen dat het een goed idee is en opgedane kennis en ervaringen te delen, niet alleen met medewerkers in het eigen bedrijf of de collega-ondernemers in het SNPI-platform, maar ook met stakeholders daar omheen: vakbonden, brancheorganisaties, werkgeverskoepels,overheid, medezeggenschapsdeskundigen,  onderzoekers en experts en het publiek.

SNPI is dus niet een organisatie van of voor werkgevers of van of voor werknemers maar voor werknemersaandeelhouderschap. SNPI heeft geen politieke kleur en werknemersaandeelhouderschap heeft bij uitstek een couleur locale, die van de onderneming. Een kleur die op die locatie door alle (andere kleuren) vermengd schijnt - in de definitie van Wikipedia.

aanmelden SNPI Platform

Topics: aandeelhouders

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs