SNPI Blog

De onderneming door de crisis sturen

Door Pascale Nieuwland-Jansen | donderdag 7 februari 2013

Kijkend naar het huidige tijdsbeeld is een mechanisme van sturen op aandeelhouderswaarde een achterhaald concept. Corporate governance gekenmerkt door transparantie en het sturen op continuïteit en duurzaamheid zijn thema´s die belangrijk zijn om uw bedrijf door de crisis heen te leiden.

Code voor continuïteit

Groei van een onderneming is belangrijk. De afgelopen jaren betekende groei een snelle stijging van de aandeelhouderswaarde. Met het laten stijgen van deze koersen zag je bedrijven soms de Nederlandse corporate governance code loslaten. Deze code gaat uit van de volgende principes. Een vennootschap is een langetermijnsamenwerkingsverband van diverse bij de vennootschap betrokken partijen. De vennootschap richt zich op continuïteit van de onderneming en streeft naar het creëren van aandeelhouderswaarde op de lange termijn. De onderneming dient met de verschillende belanghebbenden rekening te houden. Goed ondernemerschap, waaronder inbegrepen integer en transparant handelen door het bestuur, alsmede toezicht hierop en het afleggen van verantwoording zijn de twee steunpilaren waarop goede corporate governance rust.

Aandeelhouders en duurzaamheid verbinden

Goede corporate governance en aandeelhouderschap kunnen elkaar zelfs versterken. Voorwaarde is dat de aandeelhouders belang hechten aan de continuïteit van de onderneming.  Een aandelenplan voor alle medewerkers, met dividend en zeggenschap, is bij uitstek een tool om de onderneming een open-book management te laten hanteren. Medewerkers met aandelen hebben het recht om goed op de hoogte te worden gehouden van de onderneming, de cijfers, het beleid en strategie op korte en lange termijn. Met duidelijke spelregels en dividendpolitiek worden de medewerkers meer betrokken bij de onderneming. Met andere woorden: het is een kleine stap van aandelen of optieplan voor werknemers naar de Code corporate governance en omgekeerd.

Resultaat

Onderzoek laat zien dat bedrijven met een ondernemingsbreed aandelenplan voor medewerkers ook betere resultaten laten zien. Natuurlijk biedt een aandelenplan op zich geen garantie voor de toekomst. Wel is het een goed instrument om talent en inzet van medewerkers te stimuleren en in te zetten op een duurzame toekomst voor het bedrijf.

Pascale Nieuwland

Topics: aandeelhouders

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs