SNPI Blog

Behoud goede medewerkers met Financiele Participatie

Door Pascale Nieuwland-Jansen | woensdag 29 maart 2023

Medewerkersparticipatie neemt toe in Nederland. Veel bedrijven zien de voordelen van medewerkersparticipatie. In deze krappe arbeidsmarkt moet je als organisatie echt je best blijven doen om goede werknemers te behouden en nieuwe goede mensen aan te trekken.

Financiële medewerkersparticipatie is een heel goed instrument gebleken om medewerkers langer betrokken te laten zijn bij de organisatie en bijdraagt aan een betere productiviteit van de organisatie. De belangen van de organisatie en de medewerkers worden gelijk als iedereen mede-eigenaar is van de onderneming. 

SNPI helpt je graag bij het invoeren van een participatieplan. Plan een afspraak met ons in en we kijken samen naar de verschillende vormen van financiële medewerkersparticipatie en hoe u dit kunt inrichten. Maar waar begin je?

De Participatie Piramide 

Iedereen kent wel de Piramide van Maslow over de universele behoeften van een mens. Op basis van dit idee hebben wij de Participatie Piramide gemaakt. Dit zijn de behoeften van een mens op de werkvloer. Ook bij financiële participatie heb je verschillende niveaus. 

Maslow zag 5 lagen universele behoeften bij de mens: Fysiek, Zekerheid, Sociale behoefte, Erkenning en Zelfactualisatie. Bij medewerkers in een onderneming kan je deze 5 universele behoeftes ook herkennen. Wij hebben ze als volgt ingedeeld:

1. Baan en salaris (Fysiek)
2. Vaste baan en secundaire arbeidsvoorwaarden (Zekerheid)
3. Werkcultuur, rollen, de mensen, inclusiviteit, maatwerk en flexibiliteit (Sociale behoefte)
4. Carrière, waardering, bonus en winstdeling (Erkenning)
5. Ondernemerschap, zeggenschap en financiële medewerkersparticipatie (aandelen/certificaten) (Zelfactualisatie)

Wanneer is het tijd om ook financiële participatie toe te passen?

Wanneer je als organisatie al heel veel hebt toegepast uit de Participatie Piramide, dan wordt het de hoogste tijd om eens te gaan kijken naar wat financiële participatie voor jouw onderneming kan toevoegen. 

De lichte vormen van participeren de winstdelingen en bonussen zijn een mooie toevoeging op het salaris en het totaalpakket wat je medewerkers kan bieden en een eerste stap op het gebied van financiële participatie. Onderzoeken laten positieve effecten zien van een brede winstdelingsregeling, maar deze regelingen blijken niet voldoende te zijn om medewerkers echt te binden. 

De meeste effecten voor de lange termijn ga je bereiken met echt eigenaarschap in de vorm van aandelen of certificaten van aandelen. Via aandelen of certificaten van aandelen worden medewerkers een stukje mede-eigenaar. Dat alleen maakt dat medewerkers meer betrokken worden en zij delen fiscaal gunstig mee in de groei en de winsten van de onderneming. De belangen van medewerkers en onderneming worden gelijk en de organisatie wordt productiever en flexibeler doordat medewerkers meer tevreden zijn en meedenken. 

Wie zijn wij?

SNPI is het expertisecentrum voor financiële participatie in Nederland en helpt bedrijven bij het mede-eigenaar maken van medewerkers in het bedrijf waar zij werken. Dit doen wij al meer dan 25 jaar en onze werkwijze is heel praktisch en pragmatisch. SNPI is onafhankelijk en non-profit. Kijk voor meer informatie op www.snpi.nl.

Wij helpen jaarlijks honderden bedrijven met informatie over financiële participatie. Je kan op de website informatie downloaden, je kan gratis vragen stellen en wij kunnen je helpen bij het invoeren van een financiële participatie. 

Je kan vrijblijvend een kennismakingsgesprek inplannen van 15 minuten op onze website. je kan alle vragen stellen die je hebt over het financieel laten participeren van medewerkers. Wil je eerst meer lezen, bestel dan ons boek "Iedereen Aandeelhouder".

New Call-to-action

Topics: financiele werknemersparticipatie, personeelsaandelen, financiële medewerkersparticipatie, medewerkeraandeelhouders, aandelen voor medewerkers, medewerkersparticipatie, werknemersparticipatie, mede-eigenaarschap

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs