SNPI Blog

Aandeelhouderschap goed voor betrokkenheid van werknemers

Door Pascale Nieuwland-Jansen | maandag 21 maart 2016

Boekoverhandiging_Iedereen_aandeelhouder_Ton_Heerts_1.png

"Aandeelhouderschap is heel goed voor de betrokkenheid van werknemers bij hun bedrijf. Het draagt bij aan goede arbeidsverhoudingen, en als het goed gaat kunnen werknemers vermogen opbouwen. Ze kunnen ook meer zeggenschap uitoefenen, bijvoorbeeld bij overnames, en over meer echte banen in hun bedrijf." aldus Ton Heerts.

Door Simone Visser

Afgelopen vrijdag heeft Ton Heerts, voorzitter FNV, uit handen van Hans Kamps, voorzitter SNPI, het boek 'Iedereen aandeelhouder' in ontvangst genomen. Met de overhandiging van dit boek vraagt SNPI de FNV om in het arbeidsvoorwaardenbeleid van bedrijven vaker te kijken naar de mogelijkheden van eigenaarschap van werknemers in de vorm van aandelen. Het kan nieuwe oplossingen bieden en een nieuwe dynamiek op gang brengen.

Effect op banen

Medewerkers kunnen via aandeelhouderschap op een eenvoudige manier hun invloed in de organisatie vergroten en meedelen in de winst waaraan zij zelf een belangrijke bijdrage leveren. Medewerkers komen naast de ondernemer te staan en het wordt gemakkelijker om de gezamenlijke belangen van bedrijf, ondernemer en medewerkers te zien en na te streven. Werknemers zijn trots op de onderneming waar zij werken en willen er graag bij horen.

Bij bedrijven met aandeelhouderschap van medewerkers, zien we meer vaste banen en een minder grote flexibele schil (op basis van onderzoek in de VS). Verder zie je dat deze bedrijven in tijden van crisis minder werknemers ontslaan.

Medezeggenschap

Bedrijven die kiezen voor eigenaarschap hebben vaak vergaande medezeggenschap in hun onderneming doorgevoerd, niet zozeer op de traditionele manier, via de OR, of beperkt tot de formele rechten verbonden aan het aandeelhouderschap. In de praktijk zie je dat deze ondernemingen meer zeggenschap op de werkvloer (directe participatie) hebben, bijvoorbeeld in de vorm van zelfsturing en verantwoordelijkheden laag in de organisatie.

Nieuwe werknemers

Aandeelhouderschap door medewerkers past uitstekend bij veranderende arbeidsrelaties en dynamische ‘jonge’ bedrijven. Eigenaarschap in de vorm van aandelen of door participatie in een coöperatie biedt ondernemende werknemers - maar ook zzp’ers - organisatievormen om samen te werken en nieuwe verbanden op te starten, maar ook om een kleiner bedrijf in stand te houden als de DGA met pensioen wil gaan. 

Boek_Iedereen_aandeelhouder_SNPI.jpg

 

Topics: aandeelhouders

Ja, ik blijf graag op de hoogte van nieuwe blogs

Recente blogs